Bronz-kór

HU | EN

Bronz-kór Settlement researches from the Bronze Age in the Carpatian Basin | blog site of Klára Pusztainé dr Fischl

This research was supported by the European Union and the State of Hungary, co-financed by the European Social Fund in the framework of TÁMOP 4.2.4. A/2-11-1-2012-0001 ‘National Excellence Program’.

Egyszer mindenki régész akart lenni. Vagy mégsem?

A Bársony János Általános Iskola (Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának Gyakorló Bázisiskolája) diákjai Tóth Zsuzsa tanárnő vezetésével évek óta nagy érdeklődést mutatnak a régészet iránt. 5. osztályban, amikor a történelem és segédtudományai illetve az őskor a tananyag felkeresnek kérésükkel, hogy a kisdiákoknak tartsak rendhagyó történelemórát.

A tavalyi évben a miskolctapolcai ásatások aktualitása miatt kint az ásatáson láttuk vendégül a tanulókat, idén viszont újra én mentem el hozzájuk. Az idei foglalkozás fő attrakciója egy az iskola távolugró homokozójában előzetesen elásott csontváz kibontása volt. Ugyan a munka megkezdése előtt röviden próbáltam vázolni a régészet munkamódszereit, hogyan lehet egy sírt megtalálni, mire kell vigyázni feltárás során, milyen következtetéseket lehet levonni egy feltárt sírról, a helyszín miatt izgatott diáksereg már alig várta mikor osztom ki a spaklit, ecsetet, seprűt.

A beszámolókból kiderül, hogy a régész munkája még a homokozógödörben sem olyan egyszerű és látványos mint a filmeken és bizony többen is úgy gondolták a rendhagyó történelemóra végén, hogy bizony nem akarnak régészek lenni.

Az eseményekről most szóljanak a résztvevők: