Bronz-kór

HU | EN

Bronz-kór Settlement researches from the Bronze Age in the Carpatian Basin | blog site of Klára Pusztainé dr Fischl

Tiszapalkonyai “tanszéki ásatás”

Tiszapalkonya település nyugati határában a TVK – TIFO ipari komplexum Tiszaújváros Csóvafronti hidraulikai barrier kivitelezéséhez kapcsolódó megelőző feltáráson november 28 és 30 között a Miskolci Egyetem Régészeti Tanszéke is részt vett a Herman Ottó Múzeum ásatásán. A két intézmény együttműködési megállapodása alapján a tanszék besegített egy őskori és egy népvándorláskori temető feltárásában. Az ásatásvezető Tóth Krisztián. A zord körülményekre (-3C) való tekintettel az urnasírokat metszetre bontottuk, majd a lehetőségekhez képest nagy földlabdával in situ az egyetemre szállítottuk, ahol  a jövő héten kerülnek kibontásra. Az őskori temetőrészletet urnás, szórthamvas és csontvázas sírok alkotják. A csontvázas és szórthamvas sírok terepi bontása során a temetőrészletet a vaskorra datálhatjuk és azon belül a szkítákhoz köthetjük.

A terepi munka alkalmával vettük észre, hogy a csapatot alkotó régészek és technikusok kivétel nélkül a Miskolci Egyetemen szerezték alapdiplomájukat, így noha az ásatás a Herman Ottó múzeum égisze alatt zajlott büszkén mondhatjuk, hogy a Miskolci Egyetem “tanásatása” is volt egyben.

A képen balról jobbra haladva: Bartus Zsolt, Kovács Enikő és Szabó Imre jelenlegi régészhallgatók, Nagy Gergő, Pusztainé dr Fischl Klára és Tóth Krisztián MA régészek, Bakos Gábor BA régész, Mengyán Ákos  az ELTE MA hallgatója – tavaly még miskolci diák és Gregóczki Gergő BA régész.