Bronz-kór

HU | EN

Bronz-kór Settlement researches from the Bronze Age in the Carpatian Basin | blog site of Klára Pusztainé dr Fischl

Terepbejárási gyakorlat. Kötelező:)

A bejegyzéshez tartozó alapadatok a BORBAS projekt tavaszi terepi adatfelvételei cím alatt találhatók.

A bejegyzést Kovács Nikoletta miskolci régészhallgató készítette.

2014-es év márciusában felkerekedett a kis miskolci régészcsapat, és meg sem állt Tiszabábolnáig. Minden kezdet nehéz alapon, a berakodás az autókba majdnem tovább tartott, mint maga az út. De… és itt érkezett a váratlan fordulat… s talán a kép magáért beszél (kiemelt kép: Tiszabábolna-Fehérló csárda, a szállásunk); mennyire megérte a „fáradozás”.

1. nap a terepen (2014. március 20)

A régészek élete nem csak játék és mese… hallottál már a göröngyről? A mély és ádáz szántás-szörnyről?

Ha egyszer rendeznének régészolimpiát, az egyik versenyszám lehetne a 200 méteres göröngy-futás (egy előző esti welcome-„beszélgetés”-sel nehezítve).

PetiEgy-két másik sportág képviselői már csapatokat igényelnek. Ilyenek a: karók megfestése, langy szellőben sárga, gumicsizmát is befogó sprayjel; derékszög kimérése a Pitagorasz-tétel újraértelmezésével; mezei spárgán keletkezett Gordiuszi csomó kibogozása; és levezetésként a „keresd-a-szántás-végében-Petit”  (ott a képen!) játék fűzheti szorosabbra a barátságot a csapatok tagjai között.

A „játéktéren” állandó nótázás helyett A1től kezdve szép sorjában négyzetszámok lágy hangon torkokból felbugyogó ordításai töltötték be a langymeleg tavaszi levegőt.

No de este sem pihen a jó régész, kisbakákhoz mérten szabály az szabály, közös főzésnél lányoké a krumpli pucolás, a fiúknak pedig a kazán hőfokának állandó ellenőrzése jutott. (Ellenőrizték is becsülettel, volt, hogy 5 percenként…)

 

Peti2. nap a terepen (2014. március 21)

A második nap délelőttjén az előző napi „olimpiai csapatok” egy egésszé álltak össze, vállt-vállnak vetve statisztikává formálták a korábban kézzel fogható leletanyagot.

A délután újra felkerekedtünk, és lábujjhegyen óvakodva egy pszichiátria mellett eloldalogtunk terepbejárni a borsodivánkai tellt.

 

A lelkes diákság szolgáltatta adatokat Tanárnő azonnal továbbította a virtuális világnak.adatbevitel

Ezen a terepbejáráson mutatkozott be a „régészek új generációja”, akik nem az iskolapadot koptatva, hanem maguknak otthon kialakítva hozták a felszínre a számunkra oly értékes leleteket.

borzKöszönet a borzoknak!

Slusszpoénként a nap zárása egy újabb olimpiai mérkőzés volt Tiszakeszin, amikor is a Bábolnán már egyszer lezajlott versenyszámokat újra meg kellett ismételni, de a korai sötétedés miatt a játékok a 3. napon is folytatódtak.

Mivel nem vérre menő versengésről beszélünk, az estét egy össznépi pizzázással zártuk – igen… retkesen, sáros bakanccsal, könyékig földesen (és így is fini volt… :)).

 

3. nap a terepen (2014. március 22)

Boldog Pudingnap!

A megfáradt régésztest reggeli önindítói: 2 liter kávé és/vagy tea… na meg a cukor.

Tudván ezt Tanárnő, mindenkit egy bögre (sajna nem nagyrévi kisbögre, hanem mezei IKEA-s zöld csupor) csokipudinggal szalajtott vissza Keszire.

A csendes „szomszédok” ugyan nem, de a makacs zacskók kissé lassították egyébként villámgyors munkatempónkat.

temető1 temető2

És a végén még Ottomány-Kapitány is bejelentkezett egy hívás erejéig – mert biz’, már a bronzkoriak is ismerték a mobilt…

telo

Tiszakeszi-Bálinthát egyik felszedett négyzetében talált “bronzkori” lelet.