Bronz-kór

HU | EN

Bronz-kór Settlement researches from the Bronze Age in the Carpatian Basin | blog site of Klára Pusztainé dr Fischl

Régész szakkör középiskolásoknak

A Miskolci Egyetem BTK Történettudományi Intézetének Régészeti és Őstörténeti Tanszéke régészeti szakkört szervez Borsod-Abaúj-Zemplén megyei középiskolai tanulók részére. A szakkör nem titkolt célja, hogy a múltunk és kultúránk iránt érdeklődő középiskolai generációt megismertessük a régészet, mint ismeretforrás és tudományos szakma, módszereivel, és régiónk régészeti leletanyagával. A szakkör tervezett időpontja szombat délelőttökre esik, mivel több intézmény – és nem csak miskolci – diákjait szeretnénk bevonni. A szakköri foglalkozások során felkeressük a környék fontos régészeti lelőhelyeit, ahol azok kutatásával, leleteivel és környezetével ismerkednek meg. Egyes esetekben felszíni, roncsolásmentes régészeti kutatásokban (geofizika, távirányított légifényképezés, felszíni leletgyűjtés, térképezés, talajmintavételezés) is részt vehetnek. Meglátogatjuk a környék régészeti kiállításait, bemutatóhelyeit, mindezt kirándulásokkal, kötetlen beszélgetésekkel egybekötve. A foglalkozásokat a Miskolci Egyetem oktatói, a Herman Ottó múzeum kutató kollégái és egyes esetekben meghívott kollégák tartják majd, magas színvonalon.

A magyar felsőoktatás új rendje szerint a régészet önálló alapszak lesz a 2017-2018-es tanévtől, az eddigi történelem-régészet alapszak pedig megszűnik. 2017 elején tehát a felvételi jelentkezések során már csak ezt a képzési formát lehet választani. A tervezett szakkör népszerűsíteni szeretné a régészetet azon diákok körében, akik humán tudományok irányába tervezik továbbtanulásukat, mivel a régészet alapfokú (BA) végzettséggel múzeumokban régész-technikusi állás betöltése lehetséges. A folyamatosan jelen lévő földmunkával járó beruházások során tömérdek régészeti lelőhely leletanyagának megmentéséhez elengedhetetlen a régész-technikusok munkája. Ezért a régészet alapszak az egyetlen bölcsészettudományi szak, amely munkavégzésre alkalmas diplomát ad már a 3 éves képzés elvégzése után. Azok a diákok, akik önálló régészeti karriert szeretnének építeni, MA képzést kell végezniük, amelyből PhD képzésre tudnak tovább menni a doktori fokozat megszerzésére.

A Miskolci Egyetem az új képzési rendszerben egyelőre a BA alapszak indul 3 szakiránnyal: őskori régészetet, archeometria és roncsolásmentes régészet. Ezek közül az archeometria kurzusspektruma egyedülálló és a legteljesebb a magyarországi régészet képzésben.

Részben e képzés egyik előkészítő rendezvénye a szakkör.

A szakkör látogatása ingyenes, a tervezett régészeti túrák során felmerülő utazási költségeket kell csak a diákoknak állni.

Az időpontokról, találkozási helyekről érdeklődni Pusztainé dr Fischl Kláránál lehet a fklari@gmail.com emailcímen vagy a 06/20-3744599-es telefonszámon.