Bronz-kór

HU | EN

Bronz-kór Settlement researches from the Bronze Age in the Carpatian Basin | blog site of Klára Pusztainé dr Fischl

Méra-Orkhegy. Gondoltad volna, hogy nálunk is léteztek?

Folynak az M30-as autópálya Miskolc-Kassa közötti szakaszához kapcsolódó próbafeltárások a Hernád völgyében. A tervezett pálya átmegy a Kalicz Nándortól ismert Méra-Földvár (Kalicz 1968, 117) lelőhelyen. Kalicz Nándor a helyszínen a hatvani leletanyag mellett füzesabonyit is gyűjtött. De nemcsak a bronzkoriaknak tetszik a lelőhely, a pályamérnökség pihenőt tervez ide, vagyis a bronzkori település teljes területe feltárásra kerül az elkövetkező időszakban.

Nem csoda, ha megnézzük a napfelkeltét erről a helyről! A próbafeltárás során több korszak leletanyag előkerült e területről. A megelőző műszeres kutatás pedig egy körárokkal övezett területet mutatott ki, ami nem meglepő a korszak ismeretében. A körárok vonala meglepő módon nem a terepadottságokhoz igazodik, ennek okát talán a teljes felületű feltárás majd megmondja. Ez alkalommal egy a napokban itt előkerült érdekes leletről szeretnék röviden beszámolni. Október 18-án az S28-as gödörből egy érdekes mintájú és formájú bögre alsó töredéke került elő. A forma és a minta jól illik a nagyrévi kultúra körébe, mely a hatvani kultúra déli szomszédja volt a korai bronzkor utolsó szakaszában. Így nem meglepő az edény itteni felbukkanása. Az edény oldalán körbefutó bekarcolt mintakincs szintén nem idegen a nagyrévi kultúrától. A bekarcolt minták nagy része jelentéssel bíró képi elem, megfejtésükre, értelmezésükre már számos kísérlet történt (Schreiber 1984, Keszi 2015, Vicze 2009). Sok edényen csak különálló motívumokat találunk, a fenti publikációk egy része pedig a teljes eseménysorokat elmesélő jel-csoportokra koncentrál.

Az itt bemutatott edényen két motívum fut körbe. A teljesen lapos alj felett egy ún. futókutya vagy meanderminta fut körbe. Felette pedig bekarcolt svasztikamotívumok láthatók egy speciális visszafelé hajló + karral. A svasztika általános motívum, legtöbbször napszimbólumként értelmezik. Tudományos megalapozottság nélkül első ránézésre az edény alján a víz, felette pedig az égbolt a nappal látható. Ha lenézünk Méra-Orkhegyről a Hernád völgytalpába ezt a két elemet látták a bronzkorban és fogjuk látni az autópálya pihenőjéből is. Tudom, hogy a magyarázat erőltetett, hiszen az importedényekről azt feltételezzük, hogy saját területükön készültek és legtöbbször csomagolóanyagként érkeztek a megtalálás helyére.

De ennek az edénynek az alapos elemzése valószínűleg beírja magát egyszer a bronzkori szakirodalomba.

És, hogy hogyan jönnek ide az orkok? Hiszen ők kimondottan tartózkodtak a napfénytől! Szóval van itt még megfejtenivaló!

 

 

 

 

Irodalom:

Kalicz Nándor: Die Frühbronzezeit in Nordostungarns. Bp. 1968

Keszi Tamás: Pont, pont, vesszőcske – Hova lett a fejecske? Magyar Régészet 2015 tél

Schreiber Rózsa : Szimbólikus ábrázolások korabronzkori edényeken. — Symbolische Darstellungen an frühbronzezeitlichen Gefässen. Arch. Ért. 111, (1984) 3-28.

Vicze, Magdolna: Nagyrév symbolism revisited: Three decorated vessels from Százhalombatta and Dunaújváros. Tisicum. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Múzeumok Évkönyve XIX (2009), 309–318, Fig. 3