Bronz-kór

HU | EN

Bronz-kór Settlement researches from the Bronze Age in the Carpatian Basin | blog site of Klára Pusztainé dr Fischl

Kör-kör-négyzet — mi van veled Vatta?

A vattai Testhalom geofizikai felmérése még sehol nem közölt, azonban a Civertán bt. kunhalmos fotósorozatában igen jó talajjeles fényképet találhatunk a lelőhelyről, melyen látszik a  megszokott szerkezet, a központi mag körül azonban a kerek árok vonalával némiképp egyezést mutatva egy négyszögletes struktúra is látható.

_mg_1701       vatta_testhalom_geof_eov

Ennek megfejtését egészen tegnapig nem találtuk, bár feltételezhető volt egy újkori jelenség, de adattal nem rendelkeztünk róla. A Mapire oldalán a katonai felmérések mellett egy 19. századi kataszteri térképeket egyesítő oldal egy 1869–1887-es dátumú térképállomány is lehívható. E két térképen a vattai bronzkori halom helyén egy szögletes struktúra van ábrázolva, az 1889-es térképen a vonalak felett árok felirattal. Az itt közölt kivágatok persze — hogy a négyszög látható legyen — nem bizonyítják a halommal való pontos egybeesést, de mindenki rákereshet neten, ha nekem nem hisz. A Mapire ugyanis bármikor alákapcsolja a térképei alá a Googleearth felvételeket és a térképek átlátszóvá tehetők, így a pontos hely azonnal látható.

vatta_1889_kataszteri       vatta_1869_1887

Vagyis megoldódott a rejtély. Nem használtak a bronzkorban szögletes árkot, de a 19. században a kerek árok feltöltődött, de még a felszínen látszó mélyedésébe egy szögletes árkot ástak. A funkció még nem ismert, mivel a szomszédos hasonlóan négyzetes vonallal kerített tanyaudvarokhoz képest a mi négyzetünkben nincsenek épületek jelölve. Hála égnek!