Bronz-kór

HU | EN

Bronz-kór Settlement researches from the Bronze Age in the Carpatian Basin | blog site of Klára Pusztainé dr Fischl

Bogács-Pazsagpuszta II. — Civil összefogás

Az előző bejegyzésben bemutatott pazsagpusztai bronzkori település területének nagy részén kivágták a régi szőlőültetvényt, így lehetőségünk nyílt a korábbi kutatások folytatására. Holló Sándor a Bükki Nemzeti Park munkatársa értesített bennünket, hogy a terület felszabadult és a felszínen jól látszik a település szerkezete.

DCIM101MEDIADJI_0181.JPG

Bogács-Pazsagpuszta 2016 légifelvétel

A Herman Ottó múzeum drónjával légifelvételeket készítettünk, melyek azonos felszíni mintázatot mutatnak, mint amit Tard, Emőd vagy Vatta esetében is megfigyelhettünk.

 

 

A HÓR-AGRO Zrt., aki a területet műveli, jelezte, hogy új szőlő telepítésére fog sor kerülni rövid időn belül a területen, de az újabb talajműveléssel várnak amíg a lelőhelyen nem végzünk szisztematikus felszíni leletgyűjtést. Ez úton is köszönjük a kulturális örökség védelme és kutathatósága érdekében történő feltétel nélküli pozitív hozzáállását Keresztes István igazgató úrnak.

A régészeti munka előtt megvizsgálták a helyszínt a Miskolci Egyetem talajtanos kollégái, hiszen a felszíni talajjelek értelmezése mind a mai napig nem történt meg. A közeljövőben komolyabb talajtani kutatásokkal szeretnénk tisztázni a szürkés és vöröses foltok jelenlétét a bronzkori településeken.

emőd2

Emőd-Nagyhalom

tard2

Tard-Tatárdomb

vatta2

Vatta-Testhalom

Mivel az idő sürgetett, civil összefogást hirdettünk és 2016 március 22-én a Herman Ottó Múzeum és a Miskolci Egyetem munkatársai és hallgatói mellett jelentős számú önkéntessel, akikhez a Bükki Nemzeti Park különítménye csatlakozott még 0,75 ha területen felgyűjtöttük a felszíni leletanyagot. 1J1A6589A BORBAS projekt módszertanának megfelelően 5×5-ös hálót készítettünk a felszínen és a négyzeteken belül mindent összeszedtünk, ami nem a felszín része: kerámiát, állatcsontot, kagylót, követ. A leletanyag mennyiségét az jelzi, hogy egy Landrover teljes hátsó raktere a plafonig tele lett. A leletanyag kiértékelése hosszú hónapokat fog igénybe venni, de a különleges, vagy igazán szép leleteket, már a helyszínen külön csomagoltuk, így azokból a napokban látható majd egy válogatás a következő bejegyzésben.

A 30 fő körüli lelkes csapat, igazán komoly munkát végzett. Nem csalódtak azok akik, a felhívásnak megfelelően 4000 lehejlással számoltak. Ki négykézláb, ki guggolva, ki tényleg hajolva gyűjtötte a négyzete leleteit.1J1A6743 A munkatempó és a résztvevők mennyisége miatt 2 régészhallgató egész nap a leletek dokumentálásával foglalkozott. Feliratozták a zacskókat és a belső cédulákat, mérték a patics és a kövek súlyát, dokumentálták a csonka négyzeteket és azokat ahonnan több zacskónyi leletanyag is előkerült, csomagolták az extra leleteket.

1J1A6724Az időjárás kegyes volt hozzánk, a nap sütött, bár a szél fújt – mint minden bronzkori lelőhelyen a Bükk alján —de igazán kellemes napunk volt.

Ez úton köszönöm minden hivatalból és önkéntesen résztvevő immáron kollégának a bogácsi munkát és segítséget. Reméljük jól érezték magukat és kérjük vigyék jó hírét a régészetnek.

A kimerítő munka után a lelkes csapat maradéka a bogácsi termálfürdő jóvoltából egy igazán pihentető fürdőzésen vett részt. Köszönet érte a fürdő munkatársainak és Igazgató Úrnak!

Az alábbiakban egy képválogatás található a nap munkafotóiból: