Bronz-kór

HU | EN

Bronz-kór Középső bronzkori településkutatások Dél-Borsodban | Pusztainé dr Fischl Klára blogja | Archeometria Bt.

Új bronzkinccsel gyarapodott a Herman Ottó Múzeum

A Herman Ottó Múzeum egy Gönc határában előkerült bronzkori kincslelettel gazdagodott. A kincsben több nyélnyújtványos és gombos sarló töredéke, kör és rombusz keresztmetszetű zárt karikák, kéttagú egybeöntött karikák, karperecek, gyűrűk, egy nagyméretű lemezpityke, korongos fejű tű töredéke és egy huzaltárgy (lehet, hogy nyitott karikaékszer volt valaha) mellett 4 tokosbalta is előkerült. Az ép félholdas kávájú balta a leletegyüttes legfiatalabb darabja. A lelet egy három darabra tört kardot is tartalmazott, melynek középső tagja és markolata elkallódott az idők során.

A lelet legtöbb eleme a Br D-Ha A1 időszakra jellemző, a legfiatalabbak Ha A2-Ha B1 datálásúak, így Tarbay Gábor meghatározása alapján a deponálásra a HaB1 időszakban, az ún Hajdúböszörményi horizontban, a Kr. e. 10. században (Mozsolics 2000) kerülhetett sor.

A kincshorizontról egy korábbi konferencia kapcsán korábbi bejegyzésünkben részben már hírt adtunk: http://bronzkor.hu/en/hajduboszormeny-2k-kincs-es-konferencia/

Új információ lehet, hogy A második hajdúböszörményi szitula és kapcsolatrendszere címmel egy 2017-ben Hajdúböszörményben megrendezett konferencia kötete már elérhető a témában (Studia Oppidorum Haidonicalium XIII, Bp-Hajdúböszörmény 2017, szerk.: V. Szabó G.- Bálint M. – Váczi G.)

 

Irodalom: Mozsolics, A.: Bronzefunde aus Ungarn. Depotfundhorizonte Hajdúböszörmény, Románd und Bükkszentlászló. Prähistorische Archäologie in Südosteuropa, Bd. 17, Kiel, 2000.