Bronz-kór

HU | EN

Bronz-kór Középső bronzkori településkutatások Dél-Borsodban | Pusztainé dr Fischl Klára blogja | Archeometria Bt.

Te is lehetnél régész 4!

Tudom, hogy az elejétől fogva ezt a részt vártad! Vagyis mit csinál egy régész a terepen.

Figyeli a jeleket, a nyomokat 🔍. Egyszerű sétával is lehet régészeti lelőhelyet találni 🚶‍🚶‍. Erről szól az egyik ide feltöltött videó is. Először is hallgasd meg azt. 

Hogyan lehetsz te is régész 3 – Terepbejárás

De ha az előbbi részeket elolvastad és kicsit elmélyedtél benne, lehetőséged van túráid során új régészeti lelőhelyeket felfedezni. A már ismert régészeti lelőhelyeket is felfedezheted, de ne gyűjts onnan leleteket, ne vidd haza azokat! A Google Earth-t letöltheted a telefonodra is 📲, hogy lásd hol jársz éppen. Fontos, hogyha valamit észlesz akkor azonnal rögzítsd a koordinátákat, a jelenség pontos helyét.

A Google Earth 🌎 a pontos helyzetedet, a koordinátáidat WGS rendszerben rögzíti, mutatja. Ez egy egységes rendszer az egész földön, a hely adatait fokban, percben és másodpercben adja meg.

  Az alábbi képen látod az én koordinátáimat. A jobb alsó sarokban vannak.

Magyarországnak van egy saját térképi vetülete is: ez az EOV. Az EOV az Egységes Országos Vetület rövidítése. Egy térkép vetülete, az a módszer amiből a föld közelítőleg gömb alakjából a térkép sík lapjára történő vetítés történik.

Bizonyos helymeghatározó programokban lehetőség van EOV koordinátapárok rögzítésére is. Ezeknek eltérő a formátuma a GPS WGS alapú helyadatitól. Az interneten számos lehetőség van ami két rendszer közötti átszámítást elvégzi helyetted.

 

 

 

 

Ha valamit találsz a föld felszínén, azt fényképezd le 📸, rögzítsd a koordinátáját 🗺📲 és az adatokkal keresd meg a helyileg illetékes múzeumot vagy régészt. A legtöbb múzeumnak ma már van önkéntes csapata. A szakemberek örülnek 😉 a szakszerűen rögzített adatoknak, bevonnak a kutatásba és a munkába ha kedved van hozzá. Visszamennek veled a helyszínre, sőt elvisznek ásatásra is, ha szeretnéd. Te is részt vehetsz régészeti kutatásban egy múzeumi szakember segítőjeként, ha elfogadod a játékszabályokat!

 

Ne feledd azonban, hogy a törvények szerint a leleteket csak a szakember gyűjtheti össze. Ha elmozdítod a helyükről a leleteket akkor esetleg olyan összefüggéseket, adatokat semmisítesz meg, amit a szakember értelmezni tudna.

Itt nagy önuralomra van szükséged. A hosszú út után amit idáig megtettél – olvasás, adatgyűjtés, térképek böngészése, gyalogás – arra kérlek gyűjtsd be az adatot a telefonoddal és ne nyúlj hozzá.

Ha valóban régész szeretnél lenni, akkor pedig iratkozz be az egyik hazai egyetem régészképzésére! 👩‍🎓🧑‍🎓

 

Megjegyzés:

Mint minden tudományt, a régészetet is éveken át tanulja az ember az egyetemen. Mint ahogy vakbélműtétbe sem fognál három érdekfeszítő orvosi könyv elolvasása után, régészeti ásatásba se kezdj majd a fent útmutató alapján végzett kutatás után! Nem csak azért, mert tilos, hanem mert rengeteg kárt is okoznál vele.

A régészeti lelőhelyeink közös kincsünk. Vigyázni kell rájuk!

Ha behatóbban akarsz a régészettel foglalkozni, keress egy múzeumot! Ők örömmel fogadják majd a segítséged.