Bronz-kór

HU | EN

Bronz-kór Középső bronzkori településkutatások Dél-Borsodban | Pusztainé dr Fischl Klára blogja | Archeometria Bt.

Te is lehetnél régész 3!

Ezen az oldalon pár olyan könyvet ajánlok amit a saját régészképzésedhez tudsz használni.

Nem árt ismerni a különböző régészeti korok, kultúrák elnevezését, pontos időtartamát, jellemző régészeti leletanyagát, fontosabb lelőhelyeit.

Összefoglalóan a Magyar régészet az ezredfordulón című kötetben tudsz mindennek utánanézni. Ezt a kötetet online is eléred a Magyar Régész Szövetség honlapján (http://regeszet.org.hu/magyar-regeszet-az-ezredfordulon/), de sokkal nagyobb élmény kézbe venni, lapozgatni.

 

 

 

 

Egy másik ilyen összefoglaló kötet, ami szemetgyönyörködtető képeket is tartalmaz – nem véletlen hiszen egy fotós készítette – a Kárpát-medence ősi kincsei

 

 

 

 

 Egy kissé komolyabb nyelvezetű, de szintén a témába bevezető jelleggel készített kötet a 7000 év története

 

 

 

 

Haladóknak ajánlott a „Régészet, Elmélet, Módszer, Gyakorlat”. Ez a kötet eredetileg angol nyelven íródott, így a keretes írásokban megjelenő régészeti lelőhelyek sajnos nem magyarok.

 

 

 

Ezen kívül minden korszaknak megvan a maga összefoglaló kötete, monográfiája. Ha egy -egy korszakra vagy részletesebben kíváncsi írj nekem és összeállítok neked egy listát életkorodnak és érdeklődésednek megfelelően.

Emailcímem: fklari@gmail.hu

Régészeti szakcikkeket a megyei múzeumok évkönyveiben találsz: https://library.hungaricana.hu/hu/collection/magyar_muzeumi_digitalis_konyvtar/

A magyar régészet két legjelentősebb régészeti folyóirata az elmúlt pár év friss számai kivételével szintén ingyen hozzáférhetők:

http://real-j.mtak.hu/view/journal/Acta_Archaeologica.html

http://real-j.mtak.hu/view/journal/Archaeologiai_Értesítő.html

Ami azonban nagyon ajánlok az a Magyar régészet online magazin: http://www.magyarregeszet.hu/

A legfrissebb szakmai hírek, közérthetően, röviden, a legjobb magyar szakemberektől.

Továbbá a Határtalan Régészet nyomtatott magazin, amely tematikus régészeti számokkal jelentkezik és most már online is elérhető: https://moramuzeum.hu/hatartalan-regeszet-elerheto-online-is/

bár az eredeti magazin kézben tartásához fogható élmény úgysincs.

 

Megjegyzés:

Mint minden tudományt, a régészetet is éveken át tanulja az ember az egyetemen. Mint ahogy vakbélműtétbe sem fognál három érdekfeszítő orvosi könyv elolvasása után, régészeti ásatásba se kezdj majd a fent útmutató alapján végzett kutatás után! Nem csak azért, mert tilos, hanem, mert rengeteg kárt is okoznál vele.

A régészeti lelőhelyeink közös kincsünk. Vigyázni kell rájuk!

Ha behatóbban akarsz a régészettel foglalkozni, keress egy múzeumot! Ők örömmel fogadják majd a segítséged.