Bronz-kór

HU | EN

Bronz-kór Középső bronzkori településkutatások Dél-Borsodban | Pusztainé dr Fischl Klára blogja | Archeometria Bt.

Te is lehetnél régész 1!

A régész a kutatást nem rögtön a terepen kezdi. A terepi munkát sok egyéb lépés előzi meg. Ezek közül mutatunk be párat, hogy lakóhelyed közvetlen környezetének régészeti korú történelmét jobban megismerhesd.

Az első lépésben utána kell járni milyen régészeti lelőhelyek ismertek az általad vizsgálat alá vont területről. Ebben segít a Magyar Nemezti Múzeum régészeti adatbázisa 💻. A folyamatosan bővülő adatbázisban a legegyszerűbb a keresett kifejezés mezőbe az adott település nevét beírni. A kereső ekkor listázza a település területéről ismert régészeti lelőhelyeket, melyek főbb adatait ezután a nevükre kattintva lekérdezhetjük.

Fontos tudni, hogy hazánkban az általánosan bevett szokás, hogy a régészeti lelőhelyeket a település nevével és a dűlőnévvel azonosítjuk. A dűlőnév a település egy kisebb területére utaló, a térképen megtalálható elnevezés. Például: Emőd-Nagyhalom. A hivatalos iratokban azonban az egyértelmű azonosítás miatt a régészeti lelőhelyeket számmal látjuk el. Emőd-Nagyhalom esetében ez a 16986. Magyarországon több mint 80.000 régészeti lelőhely ismert. Hazánk nagyon gazdag régészeti örökségben.

Első lépésként tehát össze kell gyűjteni az ismert lelőhelyeket, hogy milyen régészeti korszakban éltek ott, kik kutattak a területen és mit találtak.

Az adatbázist az alábbi linken éred el: https://archeodatabase.hnm.hu/

A kutatásban csak az első lépés ennek az adatbázisnak a megnézése.

1998 óta a Régészeti Kutatások Magyarországon című periodika évente összefoglalja az adott év régészetileg kutatott lelőhelyeit 📖. A kötetek a következő helyen érhetők el: https://archeodatabase.hnm.hu/hu/rkm

A digitális kötetekben a keresőmezőbe beírva a kívánt település nevét máris láthatjuk részletes leírással mi került elő, milyen kutatás zajlott az egyes lelőhelyeken.

       

Ugyanezt a gyűjtést 1956 és 1997 között a Régészeti Füzetek I-es sorozata végezte. Ezeket az alábbi oldalon éred el digitális formában: https://library.hungaricana.hu/hu/collection/muze_orsz_nemz_regeszeti_fuzetek/

A hazai múzeumi rendszer 1962 és 2013 között a megyei szervezethez igazodott. Minden megyei székhelyen levő múzeum feladata volt a megyében előkerülő régészeti lelőhelyek és tárgyak nyilvántartása. A rendszer azóta kissé megváltozott, de a megyei hatókörű  városi múzeumok most is ellátják ezt a feladatot. A megyei múzeumok évkönyveiben szintén találhatunk gyűjtéseket a korábbi évek lelőhelyeiről, kutatásairól. A megyei múzeumi évkönyvek is elérhetők digitálisan:

https://library.hungaricana.hu/hu/collection/magyar_muzeumi_digitalis_konyvtar/

Ez az adatbázis is kereshető.

Vagyis ki sem kell mozdulnod, csak kicsit keresgélned a neten és össze tudod állítani a településed határából ismert régészeti lelőhelyeket és azok legfőbb adatait 😀.

Hogy milyen alapadatokat érdemes kigyűjtened azt itt foglaljuk össze

azonosító szám település és dűlőnév korszak jelenség (mit is találtak ott) honnan származik az adat egyéb, megjegyzés

 

Máris régész vagy egy kicsit! 👏

Megjegyzés:

Mint minden tudományt, a régészetet is éveken át tanulja az ember az egyetemen. Mint ahogy vakbélműtétbe sem fognál három érdekfeszítő orvosi könyv elolvasása után, régészeti ásatásba se kezdj majd a fent útmutató alapján végzett kutatás után! Nem csak azért, mert tilos, hanem, mert rengeteg kárt is okoznál vele.

A régészeti lelőhelyeink közös kincsünk. Vigyázni kell rájuk!

Ha behatóbban akarsz a régészettel foglalkozni, keress egy múzeumot! Ők örömmel fogadják majd a segítséged.