Bronz-kór

HU | EN

Bronz-kór Középső bronzkori településkutatások Dél-Borsodban | Pusztainé dr Fischl Klára blogja | Archeometria Bt.

Régészt vagy Rendőrt? Földes nap a Miskolci Egyetemen

2018 május 10-én a Földes Ferenc gimnázium diákjai pályaválasztási céllal meglátogatták a Miskolci Egyetem kimondottan számukra készített rendezvényeit. A Földes nap keretében a Történettudományi Intézet programjai között szerepelt a Régészt vagy Rendőrt? című interaktív helyszínelő játékunk, mely nagy sikert aratott a megjelent gimnazisták között. A program vezetői Pusztainé Fischl Klára régész és Juhász Eleonóra antropológus, továbbá Tóth Krisztián régészhallgatók voltak.

A terembe lépők egy csontvázat találtak mellette tárgyakkal. A diákok 2 csoportot alkottak régészek és antropológusok lettek belőlük pár percre. A kérdőív alapján és a kikészített bőséges szakirodalom segítségével meghatározták a csontváz, nemét, korát, betegségeit, és próbálták megállapítani a halál okát. Megtanulták mi a tipológia tudománya és párhuzamok segítségével meghatározták a váz mellett talált tárgyak korát.

Az részeredményeket a két team a táblán rögzítette.

Majd a csapatok összerakták tudásukat és kialakult a holttest története.

A 23 év körüli lány halálának okára nem derült fény, azt valószínűleg valamilyen a csontvázán maradandó sérüléseket nem okozó tényező váltotta ki. A háti csigolyák összenövéséből egy egykori, de gyógyult sérülést lehetett rekonstruálni. A csontváz többi sérülése postmortem jellegűnek mutatkozott.

A váz melletti nyakkorongos csákány, díszített csontkorong, viseleti helyzetben levő karperec, és a lábainál levő tál bronzkorinak bizonyult. A régész csapatok azt is megállapították, hogy a karperec késő bronzkori, Kr.e. 1300 és 1100 között készült, míg a többi bronzkori tárgy a korszak középső szakaszából származik, vagyis örökölhette az illető őket.

A bal medencelapát alatt megtalált két tárgy okozta a legnagyobb fejtörést a  kutatóknak. Ezen a helyen egy obszidián pattintott nyílhegyet és egy 1997-es verésű 50 forintost találtak a régészek.

Felmerült, hogy a halottat meglőtték a fenekén, de ezt mint a halál okát elvetették az antropológusok némi vita után.

A másik megoldási javaslat a halott zsebében levő tárgyakként értelmezte a nem épp megszokott tárgykombinációt.

Két esetmegoldás körvonalazódott ekkor a kutatókban:

1, a váz bronzkori, Kr. e. 1300-1100 között került a föld alá és a megtaláláskor valaki elvesztett egy 50 forintost, ami a leletek közé keveredett.

2, a váz újkori, 1997 után halt meg, a bronzkori tárgyak pedig félrevezetésként vannak a halott mellett esetleg mint régiségkereskedőt ezek miatt ölték meg a gazdájukat.

Közben az anyagvizsgálati laboratóriumból megérkezett a nyakkorongos csákány vizsgálati eredménye, mely azt mutatta, hogy a tárgy réz és alumínium ötvözete.

Ezek után a leletekről kiderült, hogy mind másolat, így a kutatók a rendőrséget értesítették, a story pedig úgy hangzott, hogy jelmezbálba, vagy színi előadásra induló, bronzkori embernek beöltözött, tárgymásolatokat viselő fiatal hölgyet olyan halál érte, melynek nyomát a csontokról nem lehet megállapítani.

A programon 3 csoport vett részt. A gyors események és animátori feladatok között elfelejtettünk fényképeket készíteni az izgalmas nyomozásról, de a leletek képe és a kérdőív itt áll most bizonyságul, hogy előképzettség nélkül pár gimnazista milyen ügyesen fel tud göngyölíteni egy ilyen bonyolult ügyet.