Bronz-kór

HU | EN

Bronz-kór Középső bronzkori településkutatások Dél-Borsodban | Pusztainé dr Fischl Klára blogja

A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Borsodivánka-Nagyhalom 2. ásatási szezon

Augusztus 2-án  kezdődött a 2. ásatási évad Borsodivánkán. A szelvény kitakarása után (lásd borítókép) elkezdtük a rétegek további bontásást. Cél az 5×1 méteres felületen a teljes rétegsor elbontása. Az ivánkai ásatást erősíti a Herman Ottó Múzeum 2 munkatársa Kertész Gabriella és Bakos Gábor, németországi barátaink önkéntesként: Ingo Fänger és Jonas Mundhenk, Mengyán Ákos ELTE, illetve a kölni és a berlini egyetem hallgatói, továbbá Pusztai Lili és Szeles Bianka gimnazisták. Az ásatás mellett idén sor kerül Novaj és Maklár bronzkori településeinek geofizikai felmérésére illetve a geleji pincedomb és környékének kutatására. Ez utóbbi területen szeretnénk a bronzkori temető helyét is lokalizálni a geofizikai felmérésekkel. Astrid Röpke vezetésével talajtani fúrásokat tervezünk a Bükk felsőbb régióitól délre metszetszerűen a hegylábi zónán át a síksági területekig.

Az ásatás és a projekt vezetői: Tobias L. Kienlin – Universität Köln, Pusztai Tamás – Herman Ottó Múzeum és Pusztainé Fischl Klára – Miskolci Egyetem

Az eredményekről beszámolunk!