Bronz-kór

HU | EN

Bronz-kór Középső bronzkori településkutatások Dél-Borsodban | Pusztainé dr Fischl Klára blogja | Archeometria Bt.

A rend nyomában – A KIÁLLÍTÁS

A rend nyomában  egy vándorkiállítást is rendeztünk a már bemutatott könyvvel azonos cím alatt.

A kiállítás vezérgondolatai:

Ismerd meg a rendet!

Mindennek megvan a párja!

Te is lehetsz régész!

Ez látszik a háttérmolinón

 

 

A kiállítás támogatói az NKA  a Magyar Géniusz program

és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége.

A rendről több bejegyzés és videó is szól, így erre most nem térek ki részletesen.

A kiállítás a keresd a párját asszociációra épül.

Minden bronzkori tárgynak megtalálod majd benne a mai megfelelőjét, legyen az konyhai kellék, gyerekjáték, ékszer, szerszám vagy étel. A mai magyarázza a régit! Nem lesznek feliratok, rájössz magatól is mi micsoda.

A kiállítás másik fő eleme, hogy az azonos című kötetre épül, mindenütt utal rá, felkelti az érdeklődést, de nem találod meg a kiállításban a teljes kötetet

Vagyis megtalálod az összes kutatott 4000 éves települést ami a kötetben is megjelenik, de csak egy mondattal utalunk a lelőhely egy-egy jellegzetességére. Remélem kíváncsivá teszünk!

Persze a cél az, hogy megvedd!!!! Ott van a kiállításban a kötet egy túlméretes példánya is QR kóddal, hogy hol lehet rendelni 😊

Találsz továbbbá egy lapozhatós könyet, ami a projektet, a teret és az időt valamint a rendet mutatja be – csupán 6 oldal – ennyit talán mindenki elolvas.

A kötet és a kiállítás egymásra épül, kiegészíti és magyarázza egymást, képileg és tartalmilag is összhangban van.

A kiállításhoz készült egy múzeumpedagógiai foglalkoztató füzet is. Egy másik bejegyzésből letöltheted! Akár szülő, akár tanár vagy, használd a kiállítás megéléséhez és ha van időd és energiád írd meg nekünk a tapasztalataidat.

A kiállítás vándorkiállítás. Bükkábrányban nyílik 2022 augusztus 30-án. A további helyszínekről majd ezen a honlapon tájékozódhatsz

 

Több mint 20  mai település határában kutatuuk a bronzkori falvakat. Éppen ezért a cél hogy tényleg bevándorolja a régiót, ki legyen állítva iskolákban, polgármesteri hivatalokban, orvosi rendelőkben, kultúrházakban. Azt szeretnénk, ha eljutna mindenhová amiről írtunk, ahol kutattunk. A 10 éves kutatási munka, a kötet, a kiállítás és a workshop együttesen talán eléri a célját, a bronzkor beépülhet a helyi identitásba, összeköthet közösségeket, lehet akár közös régiós pályázatok alapja.